P. HAGYARI: ÚMS chce mať výraznejší hlas pri vytváraní verejnej správy

28.05.2011 Prešov

Prešov 27. mája (TASR) – Reforma verejnej správy, sčítanie ľudí, príprava snemu a ďalšie aktuálne legislatívne dianie, to všetko boli témy rokovania Prezídia Únie miest Slovenska /ÚMS/, ktoré sa dnes konalo v Prešove. Podľa viceprezidenta Pavla Hagyariho únia podporuje reformu verejnej správy, nestotožňuje sa však so všetkými krokmi, ktoré sa pripravujú a ktoré chcú presadiť niektorí poslanci.
\"Mestá sú prirodzenými centrami ekonomiky, školstva, kultúry, športu a myslíme si, že únia miest by mala mať výraznejší hlas pri vytváraní verejnej správy. V stručnosti povieme, ak chceme šetriť na verejnej správe, treba šetriť najme na štátnej správe,\" konštatoval Hagyari. Zdôraznil, že mestské samosprávy by vedeli zvládnuť viaceré kompetencie niektorých obvodných či krajských úradov, a za menej peňazí.
\"V rámci legislatívy odmietame takzvané vládne zvýšenie dane z nehnuteľností, paušálne. My vieme, čo nás trápi, vieme byť aj slušní aj spravodliví voči svojim občanom a aj efektívnejší, ako sa správa štát,\" uviedol Hagyari. Dodal, že členovia prezídia sa na dnešnom stretnutí dohodli, že ÚMS chce byť výraznejším a dôstojnejším partnerom vlády pri presadzovaní reformy verejnej správy, a preto posilní svoje legislatívne a ekonomické útvary.
Generálny sekretár ÚMS Marián Minarovič doplnil, že počas diskusie sa dotkli aj problematiky prebiehajúceho sčítania ľudí, domov a bytov, pričom hovorili predovšetkým o atmosfére, ktorá vládne medzi občanmi. Niektoré vyjadrenia, ktoré sa objavili, podľa neho vyvolali nedôveru občanov, čo nie je v prospech veci.
\"Skutočne je pre nás všetkých dôležité, či na miestnej, regionálnej, štátnej úrovni, ale i pre Európu, aby sme poznali tieto štatistické údaje. Keď nebudeme mať tie výstupy, nevieme si reálne stanoviť ciele na všetkých úrovniach,\" vysvetlil Minarovič.
Generálny sekretár konštatoval, že členovia prezídia sa dnes okrajovo zaoberali aj zákonom, ktorým sa upravujú platy starostov a primátorov. Minarovič dodal, že sa snažili upozorniť, že v tomto prípade ide o nesúlad legislatívy s ústavou a Európskou chartou miestnej samosprávy. V tomto prípade vraj nejde o to, či išlo o zvýšenie alebo zníženie platov, únia má námietky voči forme, akou sa to realizovalo.
\"Dohodneme sa so Združením miest a obcí Slovenska a budeme zvažovať podanie na Ústavný súd, lebo tu sa so ZMOS-om prekrývame a sú tam náznaky protiústavnosti alebo rozpor s Európskou chartou samosprávy,\" povedal Hagyari. Podľa neho by sa táto problematika mala riešiť komplexne, vrátane platov štátnych a iných volených funkcií.
Prezídium sa zaoberalo prípravou snemu Únie miest Slovenska, ktorý sa bude konať 10. júna v Bratislave, vytýčilo si hlavné priority a rokovalo sa aj o personálnom obsadení orgánov.
 

Vyberte región